První česká stránka o FC St. Pauli

Výhledově bych rád celý web přesunul na (staro)novou doménu sanktpauli.cz a provedl celkovou revizi obsahu. Stránky nejsou více jak šest let aktualizované, obsah je zastaralý, řada obrázků a videí se již nenačítá.

O spuštění nového webu budu informovat na tomto místě.

 

Pohárová historka - St. Pauli porazilo St. Pauli

06.09.2012 21:28

26. července 1969 se na Millerntor-Stadionu odehrál jeden z nejpodivnějších zápasů historie DFB Pokalu. St. Pauli narazilo na St. Pauli. Přesněji řečeno - druholigový A-tým, za který nastupovali profesionální fotbalisté stál proti amatérskému - rezervnímu - mužstvu.

"Byli jsme celkem v šoku, že je něco takového vůbec možné", vzpomíná útočník Kurt Hehl. Přestože všichni očekávali střetnutí v tréninkovém tempu, přišlo se na zápas podívat 1500 diváků. Utkání ale nijak nudné nebylo. V 64. minutě šli amatéři zásluhou střídajícího Petera Darsowa do vedení 1:0. "Darsow byl vlastně stoper, do tédoby nikdy nedal gól. Ale tenkrát se trefil", dodává Hehl. Amatéři jednobrankové vedení udrželi a senzace byla na světě. Celá aféra neznamenala jen mrzutosti na poli sportovním, ale i finančním. Vůbec nikdo nevěřil, že se amatéři dokážou prokousat přes následující kvalifikační kolo do hlavní soutěže. St. Pauli tím pádem přišlo o možný přísun peněz z působení v poháru.  "Amatéři v podstatě svým chlebodárcům vrazili kudlu do zad", vztekal se tehdejší kouč St. Pauli Erwin Türk.

Co udělalo FC St. Pauli? Podalo proti platnosti utkání protest, čímž pádem vlastně klub podal protest sám proti sobě. Druholigisté argumentovali tím, že tři z hráčů rezervy neměli být údajně způsobilí k nástupu do utkání. Na stránkách St. Pauli se mluví o třech hráčích, v článku na ndr.de pouze o dvou - konkrétně o Horstu Haecksovi a Kurtu Hehlovi, jejichž přesun do rezervy nebyl ještě podle protestujícího FC St. Pauli v době utkání uzavřený. Německý fotbalový svaz však žádný podobný problém nenašel a námitku proti platnosti výsledku smetl ze stolu. Amatéři postoupili do druhé kvalifikační fáze poháru, kde už ovšem (tak nějak podle očekávání) nestačili na Göttingen 05.

Podobná situace, co se týče rozlosování DFB Pokalu, se opakovala ještě v roce 1997. To narazil na svou vlastní rezervu Kaiserslautern. Narozdíl od St. Pauli ale tehdy "profíci" zvítězili 5:0.

Zbývá již jen dodat, že nic podobného se nyní ani v budoucnu určitě nezopakuje, amatérské, resp. rezervní týmy byly totiž z účinkování v DFB Pokalu vyloučeny.

 

Zdroj: ndr.de; fcstpauli.com