První česká stránka o FC St. Pauli

Výhledově bych rád celý web přesunul na (staro)novou doménu sanktpauli.cz a provedl celkovou revizi obsahu. Stránky nejsou více jak šest let aktualizované, obsah je zastaralý, řada obrázků a videí se již nenačítá.

O spuštění nového webu budu informovat na tomto místě.

 

bundesliga.de - St. Pauli před startem ročníku

31.07.2014 09:00

Na bundesliga.de se před startem 2. Bundesligy podívali na situaci v táboře FC St. Pauli. Přinášíme převážnou část tohoto článku.

6. října 2013 nahradil Roland Vrabec na lavičce St. Pauli Michaela Frontzecka. Stal se již třetím koučem St. Pauli během 16 měsíců. Nyní je trenér společně se sportovním ředitelem Rachidem Azzouzim poprvé zcela odpovědný za složení kádru pro novou sezónu. Minimálním cílem pro ligový ročník 14/15 je 7. příčka. 

Pocity příznivců St. Pauli se už několik desítek let pohybují jako na horské dráze - jednou míří vzhůru, jindy zase prudce dolů. Čtyřikrát mohli fanoušci mezi lety 1977 a 2010 slavit postup do Bundelsigy, mužstvo se ale nikdy v nejvyšší soutěži neudrželo déle jak dvě sezóny. Dno naopak klub zažil v roce 1979 a poté znovu v roce 2003, kdy St. Pauli nedostalo kvůli finančním problémům licenci pro 2. ligu. Čtyři roky strávili hnědo-bílí ve 3. lize, než se opět dokázali vrátit. 

Teprve pod prezidentem Corny Littmannem (2002-2010) se klub stabilizoval. Na záchranu St. Pauli bylo uspořádáno hned několik akcí - k přátelskému utkání přijel Bayern Mnichov, trička na podporu FC St. Pauli se prodávaly po celém Německu. Dnes je klub opět finančně zdravý, výše zmíněné problémy patří minulosti. Jednoznačné motto zní: raději další rok ve 2. lize, než znovu balancovat na pokraji finanční propasti. 

St. Pauli před sezónou opustili dva důležití hráči: nejlepší střelec Fin Bartels a kapitán Fabian Boll (mimochodem poslední hráč v kádru, který zažil cestu St. Pauli ze 3. ligy do Bundesligy). Novým kapitánem byl zvolen stoper Sören Gonther. Přesto, najít adekvátní náhradu za Bartelse (loni 7 gólů, 5 přihrávek) a bojovníka Bolla nebude snadné. Tím spíš, že St. Pauli zatím letos na posily nevydalo jediné Euro. A žádný velký přestup se ani očekávat nedá. 

Jako volní hráči přišli Daniel Buballa a Michael Görlitz, oba znalí poměrů ve 2. Bundeslize. Šestou nejhorší obranu ligy minulé sezóny (49 obdržených branek) vyztuží stoper Lasse Sobiech, kterého zapůjčil na hostování konkurenční HSV. 

FC St. Pauli se musí téměř každý rok vypořádat s odchodem svých největších hvězd. Vzpomeňmě jména jako Max Kruse, Ivan Klasnic nebo aktuálně Fin Bratels. Proto musí tým skautů neustále hledat nové hráče, kteří do klubu tak říkajíc zapadnou a s nimiž se podaří dosáhnout vytyčených cílů. Nepostradatelnou složkou budování týmu jsou mládežnické kategorie, kde budoucím profesionálům předává zkušenosti například bývalý záložník St. Pauli Thomas Meggle. Letos nepochybnědostanou šanci další mladíci Kyong Rok-Choi a Dennis Rosin. Teprve se ukáže, jak kvalitní práci v současnosti odvádí trenéři mládeže St. Pauli. 

Fakta o minulé sezóně

  • V posledních devítí zápasech loňského ročníku zvítězilo St. Pauli pouze jednou.
  • Pokud by se o postupujícím rozhodovalo jen podle utkání na hřištích soupeřů, byli by hnědo-bílí letos v Bundeslize. Více bodů něž oni získal jen Köln.
  • Doma to naopak nebylo nijak slavné, i sestupující Dynamo Dresden vybojovalo na svém hřišti více bodů.
  • Obránci St. Pauli vstřelili v sezóně 13/14 nejvíce branek (celkem 10).
  • St. Pauli také zaznamenalo nejvíce branek z protiútoků (celkem 13).

 

Zdroj: bundesliga.de