První česká stránka o FC St. Pauli

Výhledově bych rád celý web přesunul na (staro)novou doménu sanktpauli.cz a provedl celkovou revizi obsahu. Stránky nejsou více jak šest let aktualizované, obsah je zastaralý, řada obrázků a videí se již nenačítá.

O spuštění nového webu budu informovat na tomto místě.

 

Proč je barvou St. Pauli hnědá a jiné příhody

01.08.2014 21:00

Taková obyčejná encyklopedie může být docela "suchý" kousek. Ne však, pokud se jedná o FC St. Pauli. To se ukazuje v mnoha detailech. Vezměme si například útočníka Franze Gerbera (hráč St. Pauli v letech 1972-74, 1976-78 a 1986-88). Autoři encyklopedie o FC St. Pauli Ronny Galczynski a Bernd Carstensen zmiňují zálibu Franze Gerbera v jedovatých obratlovcích, která mu vynesla přezdívku "Schlangen-Franz" (v překladu zhruba "hadí Franz", jakkoliv to zní podivně). 

Popisují, jak si Gerber jednou ze zájezdu s týmem v jihovýchodní Asii vezl několik takových hadů. Gerber měl v letadle hady schované pod sedačkou spoluhráče z útoku Hoddela Neumanna. Když tento nešťastník jedovatý balíček objevil, nejraději by vyskočil z okna. Mimochodem, Gerber málem díky svému koníčku přišel o život. Poté, co jej kousla kobra, byl zachráněn tak říkajíc za pět minut dvanáct. Dodnes mu tuto událost připomíná zmrzačený ukazováček. 

 

Kořeny sahají daleko hlouběji

Autoři dále vyprávějí pečlivě posbírané a poskládané příběhy z historie tradičního klubu. Vysvětlují, že St. Pauli nebylo založeno v roce 1910, nýbrž mnohem dříve. Kořeny organizace lze podle nich vystopovat do roku 1852. Uvádějí, že řezník Miller spolu se svým synem Karlem sice patřili k základním pilířům klubu St. Pauli, neměli ale nic společného s pojmenováním stadionu Millerntor.

 A jak přišlo St. Pauli k neobvyklé hnědé barvě? S nacisty to opravdu nemá vůbec co do činění. Jak si posteskli autoři encyklopedie, "bohužel už dnes nelze zjistit, co Amanduse Viertha (tehdy mimo jiné hráče 4. týmu) vedlo k výběru hnědé barvy. 

Viceprezident FC St. Pauli Dr. Bernd Spies však zná skutečný důvod, který vedl k volbě klubové barvy: "Onen důvod byl nalezen při procházení historických materiálů u příležitosti stého výročí St. Pauli. Zakladatelé klubu tehdy pátrali po co nejlevnějším materiálu na ušití dresů. A tím byla hnědá bavlna. Tak St. Pauli získalo svou barvu." S penězi to klub očividně neměl snadné již od samých počátků...

 

První afričan v Německu hrál na Millerntoru

https://www.ndr.de/sport/mehr_sport/acolatse101.html

370 stran silná kniha popisuje také průkopnickou roli St. Pauli ve smyslu otevírání se Africe. Útočník Guy Acolatse z Toga byl prvním zástupcem černého kontinentu, který se objevil v německém profesionálním fotbale. Jen tak na okraj malá příhoda: 6. června 1964 se Acolatse postravil v postupovém utkání do cesty tehdy ještě nezkušenému Franzi Beckenbauerovi. Byl to první soutěžní zápas budoucího "Císaře Franze" za Bayern Mnichov. 

K prominentním členům organizace patří Dr. Hans Apel. Klubu zachoval věrnost i v době, kdy byl ministrem obrany a financí. Nechal se později zvolit viceprezidentem. 

 

Po válce byli považováni za nejlepší jedenáctku země

Byla to tak zvaná "zázračná jedenáctka". Autoři píší: "Na konci 40. let patřil A-tým St. Pauli k nejlepším týmům v Německu. Dokonce byl považován za technicky nejlepší mužstvo." Tady znovu vstupuje na scénu řezník Miller. Jeho syn Karl, sám reprezentant Německa, přivábil do Hamburku mnoho svých vynikajících spoluhráčů z Drážďan. Období po válce v Německu bylo velmi složité, třeba i s ohledem na stravu. A řezník Miller jistě věděl, co hráčům nabídnout, aby je přesvědčil k přesunu a setrvání v jeho milovaném St. Pauli. Vedle Karla Millerra tak na Millerntor-Stadionu kopali například Heinz Hempel, Hans Appel, Walter Dzur nebo brankář Willi Thiele. 

Pod písmenem H najdeme v knize jméno Uli Hoeneß z Bayernu Mnichov. Ten se u fanoušků St. Pauli pozitivně zapsal v době finančních potíží, kdy probíhala tzv. Retterkampagne. Výnos z přátelského utkání s Bayernem tehdy významně přispěl k záchraně existence FC St. Pauli. 

Pod stejným písmenem se nachází ještě jméno Robert Hoyzer, rozhodčí z Berlína. Za úplatek ve výši 8000 Euro a plazmovou televizi ovlivnil celkem čtyři zápasy St. Pauli, které soudcoval. Kiezkickers ani v jednom z nich nezvítězili. Úplatný sudí si za to po odhalení odpykal trest odnětí svobody. 

 

 

Nejedná se o doslovný překlad, článek byl upraven a zkrácen. 

Autorem původního textu je Wolfgang Golz, článek byl uveřejněn 10. února 2009 na stránkách gutenmorgenhamburg.de

Autor čerpal z Encyklopedie FC St. Pauli, která je stále dostupná např. v oficiálním fan-shopu zde

Zdroj: gutenmorgenhamburg.de, de.wikipedia.org